
Av og til kommer inspirasjonen til å prøve ut nye retter fra besøk på restauranter.
Denne italienske retten – Aubergine Parmigiana – bestilte jeg på en italiensk restaurant for en tid tilbake. Jeg synes retten var så god at jeg fikk lyst til å prøve å lage den hjemme også. Et ekstra pluss ved retten er at den er vegetarisk.
Vel hjemme googlet jeg navnet på retten og fant flere oppskrifter. Her om dagen var altså tiden inne for å prøve den ut.
Og vet du hva? Jeg synes den hjemmelagde varianten smakte enda mye bedre enn den jeg spiste på restauranten. Dette er italiensk mat på sitt beste. Smaken er ur-italiensk, om en kan bruke et slikt ord. Retten har en god og fyldig smak. Servert med nybakt focacciabrød og pesto, blir dette et førsteklasses italiensk måltid.
Aubergine Parmigiana – Vegetar
Til 4 personer
Ingredienser
Auberginer
- 1,5 kg auberginer
- Salt
Tomatsaus
- 2 ss olivenolje
- 3 hvitløksfedd, presset
- 2 bokser hakkede hermetiske tomater (totalt 800 g)
- 1,5 dl rødvin
- Et dryss sukker
- 1/2 ts tørket oregano
Øvrige ingredienser
- Olje til steking
- 200 g mozzarellaost, i tynne skiver
- 125 g parmesanost, revet
- 50 g strøbrød eller griljeringsmel
- Salt og pepper
- En neve basilikum eller persille (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Forbered auberginene: Del dem på langs i ca. 5 mm tykke skiver. Dryss på salt og la dem renne av i et dørslag i ca. 30 minutter.
- Lag tomatsausen: Varm olivenolje i en dyp stekepanne. Ha i hvitløken og la den frese et sekund eller to (den skal ikke bli brun). Tilsett hermetiske tomater og vin, og la det koke opp. Ha i sukker og oregano. La sausen småkoke i 15–20 minutter. Smak til med salt, pepper og evt. mer sukker.
- Forbered aubergineskivene: Skyll av saltet og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Stek halvparten av skivene i litt olivenolje på medium varme til de blir gyldne. Legg dem på en tallerken. Kok resten av aubergineskivene i lettsaltet vann i 2 minutter. Tørk dem godt med kjøkkenpapir.
- Sett sammen retten: Smør en ildfast form. Legg et tynt lag tomatsaus i bunnen, etterfulgt av et lag aubergineskiver. Pakk dem tett sammen. Strø over mozzarella- og parmesanost. Krydre med salt og pepper. Gjenta lagene med aubergine, tomatsaus og ost til alle ingrediensene er brukt opp. Avslutt med tomatsaus og et dryss parmesan.
- Fullfør retten: Dryss over strøbrød og drypp litt olivenolje på toppen.
- Stek i ovnen: 180 grader i ca. 30 minutter til overflaten er gylden.
Retten smaker kjempegodt med en grønn salat til, og med focacciabrød og pesto.
Focacciabrød – oppskrift fra Tine
Bildegalleri










På bildene er retten laget i en mindre porsjon.