Jeg er veldig glad i indisk mat, og mener at det indiske kjøkken må være et av verdens beste. Varmende indiske curryer og supper er noe av det beste jeg får. Så godt og smakfullt!
Etter at jeg gikk over til å spise mer vegetarmat, har jeg blitt enda mer begeistret for det indiske kjøkken. Jeg tenker at det det indiske kjøkken må være et mye mer bærekraftig kjøkken enn vårt. Det brukes lite kjøtt, men desto mer proteiner fra planteriket. Det indiske kjøkkenet har en fantastisk bruk av krydder, bønner og linser.
Begrepet «indisk kjøkken» er forresten litt misvisende. Indiske matvaner varierer ut fra geografiske forhold, kultur og religion.
Smårettene nedenfor laget jeg en dag jeg fikk lyst på indisk mat. Ikke alle kan kalles indiske, men de fleste. Rettene er raskt laget og smaker supergodt. Server eventuelt litt chapati til.
Rettene passer til 4 personer.

Bønner i tomatcurry
- To bokser ferdigkokte hermetiske kidneybønner – godt skylt
- 3 ss olje til steking
- 1 stor løk
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss raspet ingefær
- 200 gram tomat passata
- 2 ts garam masala
- 1 ts gurkemeie
- 1,5 ts salt
- ¼ ts cayennepepper eller 1 grønn finhakket chili
- 2 – 3 dl vann (etter behov)
- 3 ss finhakket frisk koriander
- 2 laurbærblad
Slik gjør du:
Varm olje i en stekepanne og fres laurbærblad i ca. ett minutt på medium varme. Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær. Stek i ca. 3-4 minutter. Rør rundt.
Rør inn gurkemeie og stek i ett minutt til. Ha i tomat passata. Rør inn cayennepepper (kan sløyfes) og la det hele småkoke i 7-10 min. Bland inn bønnene i tomatcurryen. Tilsett en dl vann (eller to). Tilsett garam masala. Ha i mer vann i blandingen om du vil ha den tynnere. Kok 10 minutter på svak varme. Rør inn frisk koriander til slutt.

Oppskriften på Guacamole finner du her (et stykke ned i blogginnlegget).

Sellerirotrøsti
- 5 dl revet sellerirot
- 5-6 dl revet ost
- ca 1/2 ts salt
- ca 1/4 ts pepper
- Rapsolje
- Meierismør
Bland selleri, ost, salt og pepper godt. Ha i olje og smør i en panne. Når fettet er godt og varmt, har du i en god neve med selleriblandingen. Det går 3-4 i pannen. Når røstien har fått farge på den ene siden, snur du den. Viktig å ikke gjøre dette for tidlig, for da vil den falle fra hverandre. Stek til den har fin farge på begge sider. Dryss over persille eller koriander.

Stekt spicy blomkål

Raita
- 1 hel moden avokado i terninger
- 5 dl gresk yoghurt
- 1 ts spiskummenfrø
- 1/2 rødløk, finhakket
- Håndfull hakket frisk koriander
- 1/2 grønn chili, finhakket (kan sløyfes)
- Salt og pepper etter smak
Slik gjør du:
Bland spiskummenfrø sammen med resten av ingrediensene i en stor bolle. La blandingen trekke litt i kjøleskap før servering.

Kilde oppskrift Bønner i tomatcurry og raita: Indiskvegetar.com
Kilde oppskrift sellerirøsti: Lavkarbokjerringa