
Etter å ha lagt ut over hundre oppskrifter på denne bloggen, er nå turen kommet til min barndoms store favorittrett.
Noe av det beste jeg visste da jeg var barn var å komme hjem fra skolen en litt regntung høstdag, og finne ut at det var lammefrikassé til middag. «Hurra! Lammefrikassé!» Jeg var så glad i retten at hver gang det ble spørsmål om hva jeg ønsket meg til middag, så var svaret gitt på forhånd.
Ingen lammefrikassé i verden kan naturligvis måle seg med den min mor laget i barndommen. Men oppskriften som jeg legger ut her, er ikke så verst den heller. Hvis du ikke har laget lammefrikassé før, så anbefaler jeg deg virkelig å prøve. Dette er norsk tradisjonsmat på sitt beste.
Lammefrikassé
4 personer
Til kokegryten:
- 1 kg lammekjøtt med ben (kjøttfullt fårikålkjøtt eller grytekjøtt av lammestek)
- 1 – 2 gulrøtter
- 1 gul løk
- 2 laurbærblad
- 1 ts hel hvit pepper
- 1 ts salt per liter vann
- 0,5 purre (det hvite) (kan sløyfes)
- 1 liten persillerot eller sellerirot (kan sløyfes)
- 1 liten bit kålrot
Dillsaus:
- 8 dl kokekraft fra kjøttet
- 1 – 2 dl fløte
- 5 ss hvetemel
- 3 ss smør
- 0,5 – 1 ts salt
- 1/2 ts hvit pepper
- 2 ts eddik
- 2 ss sitronsaft
- 2 ts sukker
- 1 dl hakket dill
Slik gjør du:
Kok kjøttet:
- Skrell gulrot i skiver, løken i båter, kålrot i terninger og purren og persilleroten i skiver.
- Legg kjøttet og grønnsakene i en kjele og dekk med vann. Tilsett salt, hvit pepper og laurbærblad.
- La kjøttet og grønnsakene koke på svak varme i 1 – 1,5 time. Skum av fettet med en sleiv ved behov.
- Ta kjøttet og grønnsakene opp med en hullsleiv og legg på et fat. La det avkjøles litt og rens kjøttet for ben. Spar på kraften.
- Kok poteter og evt. litt ekstra gulrøtter.
Lag dillsaus:
- Lag hvit saus: Smelt smøret i en kjele og tilsett hvetemel. Rør rundt i et par minutter, og hell i litt av kraften.
- Rør rundt til en jevn blanding uten klumper. Tilsett resten av kraften litt etter litt, og rør til en klumpfri saus. (Bruk evt. stavmikser.) Ha i fløten.
- La sausen koke på svak varme i 5 minutter. Rør om av og til.
- Hakk dillen.
- Smaksett sausen ved å tilsette salt, hvit pepper, eddik, sitronsaft, sukker samt hakket dill.
- Smak til med evt. litt mer salt, pepper, sukker eller eddik.
- Bland i grønnsakene og det kokte kjøttet.
Servering:
Serveres med kokte poteter, gulrøtter og evt. grønnsakene fra kokingen.
Tips:
- Du trenger ikke å ha i alle disse grønnsakene for å lage retten. Det går helt fint bare med gulrøtter og løk.
- Dill trengs heller ikke, retten blir god uten også.





