Oppskrift på en god, gammel tradisjonsrik rett på bloggen i dag. Kjøtt i mørke, eller sosekjøtt som den også kalles, var en veldig vanlig søndagsrett i gamle dager, på 50- og 60-tallet.

Nå er retten kanskje i ferd med å gå litt i glemmeboken, men den bør absolutt frem fra glemselen igjen, for dette er en kjempegod gryterett. Retten skal koke ganske lenge. Det brunede kjøttet og løken skal småkoke til det er blitt godt og mørt. Deretter siles kraften, og den brukes som basis for den brune sausen. Kjøttet og løken legges tilbake i sausen. Resultatet blir en god smaksrik gryterett.

Kjøtt i mørke

Ingredienser:

Kjøtt og kraft:

  • 1 kg storfe uten ben (bog eller høyrygg)
  • 1 – 2 ss smør til steking
  • Salt og pepper
  • 1 gul løk, skåret i skiver
  • 1 laurbærblad
  • 9 dl vann

Saus:

  • 4 ss smør
  • 5 ss hvetemel
  • 9 dl kokekraft
  • 1/2 – 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Del kjøttet i litt store terninger. Skjær løken i skiver.
  2. Brun kjøttet 2-3 minutter på hver side til det er godt brunet. La løken frese med kjøttet, rør om så den ikke svir seg. Krydre med salt og pepper.
  3. Legg kjøtt og løk i en kasserolle, tilsett vannet og laurbærbladet. Senk temperaturen og la det trekke til kjøttet er mørt, ca. 1 time.
  4. Ta ut kjøttet og sil kraften.
  5. Brun smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør til det blir nøttebrunt. Tilsett kraften litt etter litt mens du rører, for å unngå klumper. Tilsett evt. litt mer vann om nødvendig. Noen dråper sukkerkulør kan brukes for en dypere farge.

  1. La sausen koke litt under omrøring. Smak til med salt og pepper. Legg kjøttet og løken tilbake i sausen, og la retten trekke i ca. 5 minutter.
  2. Server med kokte grønnsaker, for eksempel gulrot, rosenkål, kokte poteter og nyrørte tyttebær.

Oppskriften er beregnet på 4 personer.

Tips:

  • Kjøtt av vilt eller lam kan også brukes.
  • Potetstappe kan erstatte kokte poteter for en mer kremet variant.
Picture of Bodil

Bodil

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Lyst til å dele dette innlegget?

Legg inn en kommentar