
Hjemmelaget julegodteri
Det å lage julegodteri er noe jeg forbinder med juleforberedelser fra jeg var barn. Jeg kan huske koselige førjulskvelder med kulde og snø utenfor vinduet, og med levende lys, julemusikk og juleforberedelser inne. Vanligvis ble det laget knekk, men av og til også marsipan, som ble fargelagt med forskjellige konditorfarger.
Det er ikke så vanskelig å lage julegodteri, og det tar ikke lange stunden. Bare i løpet av en liten time i går kveld, laget jeg tre forskjellige julegodter. Og resultatet ble veldig bra. Det er koselig å sette frem hjemmelaget godteri i julen, helt fritt for tilsetningsstoffer. Hjemmelaget godteri er også fint å gi bort som gaver. Riktignok er det ganske mye sukker i hjemmelaget godteri, men det synes jeg man kan unne seg en gang i året. Det gjelder bare å holde seg hard og la disse vente helt til jul.
Det jeg laget i går var havrekuler, brente mandler og fløtekarameller. Her er oppskriften på fløtekaramellene:
Fløtekarameller i mikrobølgeovn
Ingredienser
- 1 ss smør
- 1 dl lettfløte eller vanlig fløte
- 1 dl farin
- 1 ss lys sirup eller honning
- 1 dl hakkede hasselnøttkjerner eller mandler
Fremgangsmåte
- Bland smør, fløte, sukker og sirup i en høy bolle som tåler mikrobølgeovn.
- Sett ovnen på full effekt og la massen koke i 8 minutter. Rør et par ganger underveis.
- (Vær forsiktig med den varme sukkermassen. Barn bør gjøre dette sammen med en voksen.)
- Tilsett nøttene og la massen koke videre i 2 minutter.
- Hell massen ut på smurt bakepapir for å stivne.
- Før den er helt stiv, klipp den i firkantede karameller.
- Karamellene kan pakkes inn i cellofan for oppbevaring.
Du kan også lage karameller i en stekepanne på komfyren. Da må du røre hele tiden og la massen koke i ca. 20 minutter.