Butterdeigspirog fylt med ovnsbakte grønnsaker og hummus – vegetar


I følge Store norske leksikon er pirog en russisk nasjonalrett som består av to lag med paideig, fylt med kjøtt, fisk, grønnsaker, egg eller sopp. Paideigen trykkes sammen langs kantene og stekes i ovn.

Pirogen som jeg legger ut oppskrift på her er vegansk, og den er fylt med ovnsbakte grønnsaker og hummus. I stedet for hjemmelaget paideig har jeg brukt butterdeig.

Pirogen er smaksrik og god, og den passer fint å servere som middag eller som gjestemat. Den er også fin å ha som rett på en buffet.

En skulle kanskje tro at det er vanskelig å lage piroger, men det er det ikke. En kjevler bare ut butterdeig i to deigdeler og legger fyll oppå den ene delen. Den andre delen legges oppå som lokk.

Denne oppskriften rekker til 4 personer. På bildene er oppskriften halvert.

Butterdeigspirog fylt med ovnsbakte grønnsaker og hummus – vegetar

Ingredienser:

  • 1 løk, delt i skiver
  • 50 g brokkolibuketter, gjerne frosne
  • 1 rød og 1 gul paprika, i strimler
  • 1 squash, delt i terninger
  • 2 ts kumminfrø
  • 1 ss olivenolje
  • Revet skall av 1 sitron
  • 2 ss frisk koriander (kan sløyfes)
  • 6 plater butterdeig
  • 2 små søtpoteter, delt i terninger
  • Hummus – se oppskrift nedenfor
  • 1 neve valnøtter eller cashewnøtter (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 grader. Legg løk, brokkoli, paprika og søtpotet i et ildfast fat, strø over kumminfrø og drypp over oljen. Bak grønnsakene i 20–25 minutter til søtpoteten begynner å bli mør.
  2. Miks sammen hummusen og koriander. Skru ned ovnen til 200 grader.
  3. Kjevle sammen butterdeigplatene (bunnene på pirogene) slik det er vist på bildet. Oppskriften er til to piroger. (Bruk 3 butterdeigplater per pirog – 1,5 plate som bunn og 1,5 som lokk). (Legges på to stekeplater).
  4. Bre utover hummus på bunnene. Fordel de ovnsbakte grønnsakene pent over. La det være igjen en kant på 2 cm rundt hele siden. Krydre med salt og pepper (smak til), og strø over revet sitronskall og noen nøtter.
  5. Kjevle ut det som skal være lokket på pirogen. La lokket være litt tynnere og bredere enn bunnen. Legg det over grønnsakene og trykk med en gaffel på sidene.
  6. Stek pirogene på 200 grader i 20–25 minutter til de er gyldne. Server med en frisk salat.

Hummus

Ingredienser:

  • 175–200 g hermetiske kikerter (se kommentar nedenfor)
  • 1 ss tahini
  • 2 hvitløksfedd, revet
  • 2 ss olivenolje
  • 1–2 ss hakket soltørket tomat (kan sløyfes)
  • 1/2 ts spisskummen
  • 2–3 ss sitronsaft
  • 6 ss vann
  • Litt salt

Slik gjør du:

  1. Skyll de hermetiske kikertene i vann, og ha dem i en bolle.
  2. Bland inn resten av ingrediensene.
  3. Kjør alt med stavmikser til en glatt røre.
  4. Smak til med salt.

Kommentar: Jeg brukte en pakke GoGreen kikerter, dvs. 175 g. Hvis du bruker dette, ta i litt mindre olje og vann.

Begynn med å skjære opp grønnsakene og sett dem i ovnen til steking.
Mens grønnsakene stekes, lager du hummus og tar frem butterdeigsplater til tining.
Det er ikke noe problem å skjøte deigen. Platene bare kjevles sammen.
Hummusen bres utover den ene delen.
Legg grønnsaker og valnøttene på den ene delen.
Legg lokket over og trykk rundt kantene med en gaffel. Bruk eventuelt litt vann som lim mellom lagene.
Ferdig butterdeigspirog.
Bon appétit!

Legg inn en kommentar