Farmors kringle

Denne oppskriften har vi fått av farmor, og det er en veldig god og lettlaget kringle. Veldig populær hos den oppvoksende slekt her i huset. På toppingen på kringlen på bildet har vi byttet ut mandler/sukker med melis som er rørt ut med litt sitronsaft og strødd på kokos.

FARMORS KRINGLE

600 g hvetemel
125 g farin
125 g margarin
1 ts kardemomme
Ca 3 dl melk
2 egg
40 g gjær
100 g rosiner

Litt smør, sukker og kanel som skal smøres inni kringlen.

Til å strø oppå:
40 g mandler
20 g perlesukker

Bland alt det tørre og smuldre smøret i melet. Varm opp melken til 37 grader, og bland i. Rør eggene sammen. Has i deigen, men gjem litt til å pensle oppå kringlen før den stekes. Kna til en smidig deig. Juster med litt mer mel hvis deigen er for løs. Heves til dobbelt volum.
Kjevle ut deigen til en lang stor leiv. Smør på smør, og strø med sukker og kanel. Rull sammen, og legg den en ring på platen. Stekes på 200 grader til den er brun oppå, i ca 15- 20 minutter.

Som en liten kuriositet må jeg benytte anledningen til å fortelle hvordan kringlen fikk sin opprinnelige form:

Kringlen forestiller korslagte armer over brystet, som var en vanlig måte å be på i middelalderen. Ifølge overleveringen var det en italiensk munk, som på 600-tallet oppfant det spesielle bakverket. Munken ønsket å belønne elevene sine med små brød som var formet slik som barn folder sine arrmer når de ber. Han ga bakverket navnet “pretiolas” – “liten belønning”.
Ideen ble raskt kopiert til resten av Europa, hvor kringlen ble sett som et symbol på hell, et langt liv og fremgang. Tyske barn hengte f eks kringler om halsen ved nyttår.
Kringlen fikk også ekstra berømmelse i 1510, da tyrkiske tropper forsøkte å grave seg inn under Wiens murer om natten. Byens bakere, som var de eneste på arbeid, hørte støyen og angrepet ble stoppet. Som belønning fik de sitt eget segl, som bl.a. inneholdt kringlen, og etter det har kringlen alltid vært bakernes symbol.
Kilde: Historienet.dk

Legg inn en kommentar