Jeg legger her ut oppskrift på en enkel og god rett; butterdeigspiroger med skinke og sjampinjong. Retten passer godt som en fredagsrett, den er et fint alternativ til pizza og taco. Eller den passer som servering i vennineklubb med en enkel salat, og kanskje med en frisk ostekake etterpå. (Ønsker du oppskrift på ostekake -klikk her: Oppskrift ostekake.) Denne oppskriften er nok til 4-5 personer. Pirogene kan gjøres ferdig i god tid på forhånd. De kan fryses ustekte, og tines langsomt på kjøkkenbenken før de stekes. Forresten kan denne retten også benyttes som forrett til 10 personer.
BUTTERDEIGSPIROGER MED SKINKE OG SJAMPINJONG
4 plater dypfryst butterdeig
2 ss smør
1 stor gul løk
200 g ferske sjampinjonger
2-3 hvitløkkløfter
300 g røkt skinke (eller skinkeboks)
1,5 dl godt lagret gulost revet, 1 eggeplomme. 1 1/2 dl fersk revet loff, 1 ts timian, 1/2 ts sort pepper, 1 ts salt, 1 dl hakket persille, 1 egg til pensling.
Stekes 250 grader i 10 min.
La butterdeigplatene ligge fremme på bordet så de tiner. Finhakk skinke, sjampinjong (skal være små terninger), og hakk løken. Skrell hvitløken og riv osten. Fres løk, skinke og sjampinjong i i pannen til alt er gyldent. Press hvitløken i, og la den surre med. Ta pannen av varmen og rør ned ost, eggeplomme og loff, krydder og persillen. Kjevle ut butterdeigplatene på et melet bakebord til lengder på 30×10 cm. Legg to av lengdene på en stekeplate. Visp egget i en kopp. Fordel fyllet på to av lengene. Pensle på egg som lim på kantene på de to delene. Legg over de andre av lengdene, skjær kantrene rene og press deigkantene sammen med en gaffel. Prikk hull med gaffelen på toppen av hver pirog. Pensle begge pirogene med egg. Stek i midten av ovnen i 10 minutter. Skyv den deretter over på en fjøl e.l for litt avkjøling. Serveres med en frisk salat og rømmedressing. Rødvin eller kaldt øl passer fint til.