Formkake med variasjoner

Formkake er kanskje i utgangspunktet et litt kjedelig bakverk, men den trenger ikke å være det, for det finnes så uendelig mange muligheter for å variere kaken. Nedenfor noen forslag til ulik smakstilsetning på formkakedeigen. Også formen på kaken kan varieres, slik at kaken kan se litt ulik ut også. For denne kaken må den være 1,5 liter. Så hvis vi ser litt stort på det, så er formkaken slettes ikke kjedelig, men et interessant bakverk med mange muligheter.
Ingredienser
- 2 egg
- 2 dl sukker
- 2 3/4 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 50 g smeltet margarin eller smør
- 1 dl melk eller vann
Smakstilsetning
- 2 ts vaniljesukker, eller revet skall av en sitron.
Fremgangsmåte
- Pisk eggedosis av egg og sukker.
- Bland mel, bakepulver og smakstilsetning.
- Skjær blandingen i eggedosisen.
- Tilsett smeltet margarin med væske.
- Rør lett til deigen er godt blandet.
- Hell røren i en smurt og strødd form, ca. 1 1/2 l.
- Stek kaken ved 175-200 grader i 35 minutter.
- Hvelv kaken etter et par minutter.
Variasjoner
Med appelsin
Erstatt væsken med samme mengde presset appelsinsaft og erstatt smakstilsetningen med revet skall av en appelsin.
Med kakao
Erstatt smakstilsetningen med 2 ss kakao og 1 ss vaniljesukker.
Med kardemomme
Erstatt smakstilsetningen med 1/2 til 1 ss kardemomme og 1 eple skåret i terninger.
Krydderkake
Erstatt smakstilsetningen med 1 ts kanel, 1 ts kardemomme og 1/2 ts nellik.
Marmorkake
Erstatt smakstilsetningen med 2 ss kakao og 1 ss vaniljesukker, men bland dette med 1/3 av deigen. Vekselvis lys og mørk røre i formen. Trekk en slikkepott gjennom deigen for at kaken skal bli pent marmorert.
Et virkelig godt tips Bodil! Takk for inspirasjonen! Ønsker deg en koselig helg i Bergen med den skjønne datteren din!