
Lasagne til mange
Lasagne er en veldig fin rett å servere når det kommer gjester, og hjemmelaget lasagne smaker mye bedre enn den ferdigkjøpte varianten. En annen stor fordel med lasagne er at den kan lages ferdig litt på forhånd, slik at matlagingen ikke blir stressende når gjestene ankommer.
Jeg tilbereder ofte lasagnen (med unntak av stekingen) kvelden før, pakker den godt inn og setter den i kjøleskapet. Deretter steker jeg den rett før servering. Denne oppskriften er stor og passer for 8–9 personer.
Ingredienser
- 500 g lasagneplater
- 1,5 liter tomatsaus
- 1,5 liter hvit saus
- 2 pakker kjøttdeig
- 1 purre
- 1 paprika
- 350 g revet ost
Steking
- Ovn: 225°C
- Steketid: 20–25 minutter
- Sjekk med en pinne om lasagnen er ferdig kokt.
Montering
- Legg lasagneplater i bunnen av en godt smurt langpanne.
- Fordel halvparten av tomatsausen over platene.
- Ha deretter over alt kjøttet.
- Tilsett halvparten av den hvite sausen.
- Legg et nytt lag lasagneplater.
- Fordel resten av tomatsausen og hvit saus.
- Legg på et siste lag med lasagneplater og topp med resten av den hvite sausen.
- Strø revet ost på toppen.
Antall lag avhenger av størrelsen på formen – prøv deg frem.
Kjøttfyll
- 800 g kjøttdeig (2 pakker)
- 1 purre, skåret i skiver
- 1 paprika
- Stek kjøttdeigen i en panne.
- Tilsett purre og paprika.
- Krydre godt med salt og pepper.
Tomatsaus
- 4 bokser hermetiske tomater
- 4 ts rosmarin (eller basilikum)
- 1 dl olivenolje
- 8 fedd presset hvitløk
- 3–4 ts havsalt
- 1 ss oregano
- Et lite dryss hot chilipepper (valgfritt)
- 0,5 dl rødvin (kan sløyfes)
- 2 ts sukker (eller litt mer etter smak)
- Varm opp olivenolje i en gryte.
- Ha i rosmarin og oregano og la det surre i oljen et øyeblikk.
- Tilsett hvitløken og la den bli blank, men ikke brun.
- Ha i hermetiske tomater og resten av ingrediensene.
- La sausen koke uten lokk i 10 minutter.
- Smak til, og juster krydder eller sødme etter behov.
Hvit saus
- 1,5 liter melk
- 75 g hvetemel
- 85 g smør
- 2 ts buljongpulver
- 1/2 revet muskatnøtt
- Smelt smøret i en kjele og rør inn melet.
- Spe med litt melk og kok opp. Gjenta dette ved å tilsette mer melk gradvis.
- Rør godt til du har en jevn, klumpfri saus. (Bruk stavmikser hvis nødvendig.)
- La sausen koke opp under omrøring.
- Tilsett buljong og revet muskatnøtt.
- Smak til med salt og pepper.
Servering
Lasagnen serveres med en grønn salat og godt brød.




Oppskriften er videreutviklet, men kommer opprinnelig fra boken «Grønn gourmet» av Bente Westergaard.