Dette er et litt annerledes og godt brød. Det er en slags blanding av brød og julekake, og smaker godt f eks til te eller kaffe – med litt brunost på. Ellers passer brødet godt til alle slags oster. Det er lettlaget siden det bakes med bakepulver, og det er også veldig holdbart. Her er oppskriften:
BRØD MED TØRKET FRUKT OG NØTTER
1 stort brød
Stekes på 160 grader midt i ovnen
ca 1 time og 10 minutter.
3 dl fin sammalt hvete
Ca 4 1/2 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss bakepulver
1 dl tranebær (kan sløyfes)
10 tørkede aprikoser
5 tørkede fiken
100 g grovt hakkede valnøtter
5 dl kulturmelk
1 dl mørk sirup
1. Smør en bakeform på 1 1/2 liter. Ta litt bakepapir i bunnen.
2. Bland sammen melsortene, og ha i salt og bakepulver.
3, Hakk opp nøtter, fiken og aprikos og bland i melet sammen med tranebærene. Tilsett kulturmelk og sirup og rør sammen til en løs deig .
4. Hell deigen i formen og stek midt i ovnen på 160 grader ca 1 time og 10 minutter. Ta ut og la brødet avkjøle under formen litt.
5. Vend brødet ut av formen og la det avkjøle under et håndkle.
TIPS: Jeg manglet mørk sirup, og byttet ut med 3/4 dl brunt sukker og 1/4 dl hvitt sukker. Det fungerte fint.
TIPS: Tranebær fås kjøpt i vanlige dagligvarebutikker. Brødet egner seg også godt for andre blandinger med tørket frukt. Det er bare å prøve seg frem – ca 3 – 4 dl tørket frukt tilsammen er antatt mengde. Nøttene kommer i tillegg.