
Eple- og tyttebærbrød
Her er en oppskrift på et supergodt og annerledes brød. Brødet fylles med to av sesongens beste råvarer, tyttebær og epler. I tillegg inneholder det hasselnøtter, som gir en deilig smak og litt ekstra krønsj.
Dette brødet gir en fin variasjon til det vanlige hverdagsbrødet og passer også godt til spesielle anledninger, for eksempel til jul.
Oppskrift
- Antall: 1 stort brød
- Ovnstemperatur: 200°C
- Steketid: 30–40 minutter
Ingredienser
- 25 g gjær
- 3 ½ dl kulturmelk, romtemperert
- ½ dl mørk sirup
- ½ ss salt
- 1 dl firkorn eller havregryn
- 1 dl hasselnøtter, hakket
- 2 dl sammalt hvete
- 8 dl hvetemel
- 1 dl tyttebær
- 2 epler, utkjernet og skåret i små biter
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i kulturmelk og sirup.
- Tilsett salt, gryn og hakkede nøtter.
- Rør inn melet og kna deigen godt, gjerne med kjøkkenmaskin.
- Tilsett tyttebær og epler til slutt.
- Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Rør om i deigen et par ganger og hell den over i en smurt brødform (2 liter).
- Dytt deigen litt ned i formen og la den etterheve i ca. 30 minutter.
- Stek brødet i nedre del av ovnen i 30–40 minutter.
- Ta brødet ut av formen og la det avkjøles på rist.
Tips
- Mengden hvetemel: Jeg brukte noe mindre hvetemel enn det som står i originaloppskriften (1–2 dl mindre), så prøv deg gjerne frem.
- Alternativ til sirup: Sirupen kan erstattes med 4–5 ss brunt sukker. Hvis du gjør dette, bruk litt mindre mel i deigen.

