
Her om dagen kom eldstedatter Anine en snartur hjemom fra sine studier, og da hadde jeg lyst til å finne på noe godt til middag. Ofte blir det til at jeg lager pizza eller enchiladas, men denne gangen ble det en ny variant. Valget falt på Empanadas, en søramerikansk matrett med kjøtt, løk m.m. innbakt i deig av hvete eller mais. Ordet Empanadas kommer fra spansk «empanar» – «innbake».
Denne matretten ligner på piroger og innbakt pizza, men jeg tror ikke den er helt lik. Deigen og fyllet er annerledes, og disse bakes mindre. Disse laget jeg med to forskjellige fyll og med to sauser som dipp. Og bare for å ha nevnt det, det er ikke så vanskelig å lage disse som det kanskje kan virke som. Deigen er god å arbeide med, lett å kjevle ut og forme. Her følger oppskriftene:
Empanadas
4 – 5 personer
Deig
- 10 dl hvetemel, ca.
- 100 g margarin eller smør
- 4 dl lunket vann
- 1 ts salt
Fyll med kjøttdeig
- 300 g kjøttdeig eller karbonadedeig
- 1 stor løk, finhakket
- 1 ss olje
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts tørket oregano eller 2-3 ss frisk hakket oregano
- Grovmalt pepper
- 1/2 paprika, grovhakket
- Litt chilipulver
- Ca. 1 dl hakket tomat fra boks
Stek kjøttdeigen i oljen, og la løk og paprika frese med. Bland inn krydderet, og smak til kjøttrøren så den blir passe salt og sterk. Ta i litt hakkede tomater, men ikke for mye – massen skal være fast.
Variant: Ha i tillegg 1-2 kokte egg, opphakket, og et par ss rosiner i røren. Da kan du droppe tomatene.
Fyll med sopp og bacon
- 4 – 5 skiver bacon
- 100-150 g sopp, opphakket
- Frossen spinat, ca. 2 dl
- 1 ss olje
- 1 liten løk, grovhakket
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts tørket oregano eller 2-3 ss frisk
- Grovmalt pepper
Baconet deles i småbiter og sprøstekes. Legges til side. Stek løk og sopp i oljen. Tilsett det stekte baconet, og ha i spinaten. La det surre litt, og ha i krydderet. Smak til så fyllet er passe salt og sterkt.
Kjøttfyllene avkjøles før de fylles i.
Slik gjør du

- Lag deigen. Smuldre smøret i melet.
- Bland inn lunket vann og salt.
- Kna til det blir en myk og smidig deig.
- Del opp deigen i 12 deler og kjevle hver til en rund leiv på 1-2 cm tykkelse og 18 cm i diameter.
- Legg på kjøttfyll på den ene halvdelen.
- Brett deigen som en halvmåne, pensle kantene med litt vann, og klem sammen med fingertuppene eller en gaffel.
- Legg empanadasene på et stekebrett og pensle med egg.
- Serveres med salat, litt oppskåret lime og to gode dipper: tomatdipp og avocadodipp.
Stekes: Midt i varm stekeovn, 225 grader til de er friskt brune. Ca. 15 – 20 minutter.
Tomatsaus som dipp
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss olivenolje
- 1 boks (400 g) tomater
- 1/2 ts salt
- Litt nykvernet pepper
- Ca. 1 ts sukker
- 1 laurbærblad
- 1 ss tomatpure
- 1-2 ts tørket basilikum
- Finhakk hvitløken.
- Ha olivenolje i en kjele, og fres hvitløk og basilikum maks ett minutt.
- Slå over tomatene.
- Ha i salt, pepper, sukker, tomatpure og laurbærblad.
- La sausen putre på svak varme i ca. 15 minutter.
- Ta opp laurbærbladet. Avkjøl noe.
Avocadodipp
- 2 modne avokado
- 2 båter hvitløk, presset
- 4-5 ss lettrømme
- 1 ss sitronsaft
- Salt, pepper
- Mos avokadoen med en gaffel.
- Bland inn hvitløk, lettrømme og sitronsaft.
- Smak til med salt og pepper.



