
Noe av det som er hyggeligst med jula er de sosiale sammenkomstene og samværet med familie og venner.
I jula har jeg hatt flere slike sammenkomster, og en av dem var en god gammeldags julelunch for familien.
Men det var utfordrende å planlegge maten. Hva skulle jeg lage? Skulle jeg by på en tradisjonell julelunch, eller skulle jeg gå for en litt mer modernisert variant? Skulle jeg lage en stor lunch, eller en liten lunch?
Det ble til at jeg gikk for en tradisjonell variant som jeg satte frem på kjøkkenbenken som en buffet.
Tips til en tradisjonell julelunch eller julefrokost

Kjøtt
- Kald ribbe og medisterkaker. Sett gjerne frem litt rødkål, svisker og sennep. Lefse eller varme kokte poteter og saus passer godt til.
- Ferdigkjøpt sylte i skiver, for eksempel med sennep, lefse og rødbeter.
- Kokt skinke, servert med waldorfsalat. Til denne julelunchen laget jeg waldorfsalaten selv, men gode varianter finnes også ferdigkjøpt. Waldorfsalat passer også godt til ribben og medisterkakene.
- Leverpostei. Jeg brukte to bokser ferdigkjøpt leverpostei fra Gilde (en med ovnsbakt Go og Mager, og en med ovnsbakt baconleverpostei). Disse rørte jeg sammen med 1-2 ss fløte, 1-2 ss hakket rødløk og litt kvernet bacon. Blandingen hadde jeg over i en ildfast form og satte i ovnen til den var lun/varm. Drysset sprøstekt bacon over. Denne blandingen blir ikke så fast som annen leverpostei, men smaker kjempegodt. Sett gjerne frem litt rødbeter eller sylteagurker til.
- Spekemat eller roastbiff var ikke med denne gangen, men hvis man serverer dette, passer det godt med potetsalat til.
Fisk
- Tomatsild og sursild. (Andre typer som karrisild og kryddersild smaker også godt på et julebord.) Husk godt brød og godt smør til. Silden jeg serverte var hjemmelaget, men det finnes også utmerkede ferdiglagde varianter.
- Røkelaks med eggerøre.
- Fylte halve egg med reker. Tok seks store hardkokte egg, delte og tok ut plommene. Blandet plommene med salt og sort pepper, 2 ss majones, 1 ts gul sennep og creme fraiche. La røren tilbake i eggene og drysset over reker.
- Rakfisk er en klassiker på en julelunch, selv om jeg ikke serverte det denne gangen. Hvis man har det, bør det serveres med rødløk eller purre, rømme, lefse og varme poteter.
Ost
- Camembert, Blue Castello, Edamerost, Philadelphiaost og brunost.
- Lun, lett sukret multer.
- Mandarinbåter, druer, paprika, ferdigkjøpt marmelade til ost (chili).
- Noen enkle kjeks, som Ritz eller små rugkjeks.
- Tips: Sett også frem noen av julens pepperkaker (uten melisglasur). De smaker veldig godt til blåmuggost!
Brød
- Nøttebrød og lyse rundstykker.
- Ferdigkjøpt lefse.
- Godt smør.
Drikke
- Vann, farris, lettøl, øl.
Kaker, kaffe/te og dessert
- Julekaker.
- Fruktsalat med is.
- Tips: Sett frem litt frukt også, hvis noen heller vil ha det.

