Potet- og purreløksuppe servert med Focaccia-brød

Dette er en perfekt rett å lage like etter jul hvis budsjettet er litt slunkent. Potet- og purresuppe er en kjempegod suppe som det passer å servere til mange ulike anledninger; til forrett, som lunsj eller til middag.

Suppen er virkelig en klassiker. I Frankrike kalles den vichyssoise, og der serveres den vanligvis kald om sommeren. Men den er like god varm.

Hovedingrediensene i originalvarianten er potet, purre, kyllingkraft (fond) og fløte som blir purert etter at grønnsakene er kokt møre i kraften. Jeg går imidlertid for et vegetarisk alternativ, og bruker grønnsaksbuljong.

Jeg har altså valgt å lage en vegetarvariant av suppen, og har brukt en god grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekost.

Og suppen serverte jeg med et nybakt Focaccia-brød fylt med soltørkede tomater. Se link til oppskrift nedenfor.

POTET- OG PURRELØKSUPPE

6-8 porsjoner
Forberedelse: 10 min
Tillaging: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 1 purreløk
  • 9 middelstore poteter
  • 3 ss olivenolje
  • 1,5 l buljong (vann + grønnsaksbuljongterninger)
  • 0,5 ts salt
  • 1/4 ts hvit pepper (eller sort)
  • 1/4 ts timian
  • 3 dl fløte eller crème fraiche (valgfritt)

Slik gjør du:

  • Skyll og skjær purreløken i tynne skiver. Hold av litt til å pynte suppen.
  • Skrell potetene og skjær dem i terninger.
  • Fres purreløken i oljen i en stor kasserolle.
  • Legg i potetene og la dem frese med et par minutter. Rør om av og til slik at løken ikke brenner.
  • Tilsett deretter vann og buljong.
  • La suppen koke i 25-30 minutter på svak varme, eller til potetene er myke.
  • Bruk stavmikser og kjør til suppen er glatt.
  • Krydre med salt, hvit pepper og evt. timian.
  • Smak til og ha i mer salt og pepper hvis det trengs.
  • Potetsuppen kan serveres kald eller varm. Hvis du skal servere den kald, la den avkjøles før den settes i kjøleskapet.
  • Rør i fløte eller crème fraiche før servering. Varm opp til kokepunktet igjen hvis du skal servere den varm.
  • Pynt med opphakket purre.
  • Server med godt brød.

Oppskriften på Focaccia-brødet kommer fra Tine, og du finner den her.

Picture of Bodil

Bodil

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Lyst til å dele dette innlegget?

Legg inn en kommentar