
Dette er en perfekt rett å lage like etter jul hvis budsjettet er litt slunkent. Potet- og purresuppe er en kjempegod suppe som det passer å servere til mange ulike anledninger; til forrett, som lunsj eller til middag.
Suppen er virkelig en klassiker. I Frankrike kalles den vichyssoise, og der serveres den vanligvis kald om sommeren. Men den er like god varm.
Hovedingrediensene i originalvarianten er potet, purre, kyllingkraft (fond) og fløte som blir purert etter at grønnsakene er kokt møre i kraften. Jeg går imidlertid for et vegetarisk alternativ, og bruker grønnsaksbuljong.

Jeg har altså valgt å lage en vegetarvariant av suppen, og har brukt en god grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekost.

Og suppen serverte jeg med et nybakt Focaccia-brød fylt med soltørkede tomater. Se link til oppskrift nedenfor.

POTET- OG PURRELØKSUPPE
6-8 porsjoner
Forberedelse: 10 min
Tillaging: 30 min
Klart på: 40 min
Ingredienser:
- 1 purreløk
- 9 middelstore poteter
- 3 ss olivenolje
- 1,5 l buljong (vann + grønnsaksbuljongterninger)
- 0,5 ts salt
- 1/4 ts hvit pepper (eller sort)
- 1/4 ts timian
- 3 dl fløte eller crème fraiche (valgfritt)
Slik gjør du:
- Skyll og skjær purreløken i tynne skiver. Hold av litt til å pynte suppen.
- Skrell potetene og skjær dem i terninger.
- Fres purreløken i oljen i en stor kasserolle.
- Legg i potetene og la dem frese med et par minutter. Rør om av og til slik at løken ikke brenner.
- Tilsett deretter vann og buljong.
- La suppen koke i 25-30 minutter på svak varme, eller til potetene er myke.
- Bruk stavmikser og kjør til suppen er glatt.
- Krydre med salt, hvit pepper og evt. timian.
- Smak til og ha i mer salt og pepper hvis det trengs.
- Potetsuppen kan serveres kald eller varm. Hvis du skal servere den kald, la den avkjøles før den settes i kjøleskapet.
- Rør i fløte eller crème fraiche før servering. Varm opp til kokepunktet igjen hvis du skal servere den varm.
- Pynt med opphakket purre.
- Server med godt brød.

Oppskriften på Focaccia-brødet kommer fra Tine, og du finner den her.