
Av og til er det fint å by sine gjester på en ordentlig god vegetarmeny. Denne menyen, som jeg legger ut her, slo godt an da jeg serverte den for en tid tilbake. Menyen passer fint å servere til et lite selskap, eller den kan også serveres som en liten vegetarbuffet (hvis du øker oppskriften).
Menyen består av:
- Stekt halloumi (kypriotisk ost) servert med stekte cherrytomater og pesto.
- Hummus (kikertrøre)
- Auberginemos
- Tabbouleh (libanesisk salat)
Focaccia-brød passer også utmerket til. Menyen er beregnet til 3 – 4 personer.

Hummus
- 200 g hermetiske kikerter
- 1 ss tahini
- 2 hvitløksfedd, revet
- 2 ss olivenolje
- 1-2 ss hakket soltørket tomat
- 1/2 ts spisskummen
- 2 – 3 ss sitronsaft
- 6 ss vann
- Litt salt
Slik gjør du:
- Skyll de hermetiske kikertene i vann, og ha dem i en bolle.
- Bland i resten av ingrediensene, og kjør alt med stavmikser til en glatt røre.
- Smak til med salt og mer sitron hvis det trengs.
- Hvis røren blir for tykk, ha i litt mer vann.
- Ringle over litt olivenolje ved servering.
Pesto
- 1 fedd hvitløk
- 5 ss pinjekjerner
- 1 potte basilikum
- 75 g parmesan
- 0,5 dl olje – eller litt mer hvis du ønsker
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne på middels varme.
- Rør rundt til de begynner å gi fra seg litt lukt og får litt farge.
- Ha alle ingrediensene i en bolle.
- Bruk stavmikser/kjøkkenmaskin og kjør til en glatt røre.
- Ha eventuelt i mer olivenolje, og smak til med salt og pepper.

Auberginemos
- 1 stor aubergine
- Saft av en halv sitron
- 1 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk, revet
- Salt etter smak
Slik gjør du:
- Vask auberginen og del den i to.
- Bak den i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter, eller til den er bløt.
- Ta auberginen ut av ovnen og la den avkjøles.
- Skrap ut kjøttet med en skje, og ha det i en bolle.
- Bland inn sitron, olivenolje og hvitløk, og kjør med en stavmikser til en mos.
- Eventuelt kan røren moses med en gaffel.
- Sett i kjøleskapet før servering.

Stekt halloumi
Halloumi er en ost som opprinnelig kommer fra Kypros. Den ble tradisjonelt produsert av fåremelk, men i dag lages den også av geite- eller kumelk. Det som er fint med osten er at den egner seg utmerket til grilling og steking.
- 1 pakke halloumi (holder til 2 – 3 personer i denne menyen)
Slik gjør du:
- Del osten opp i skiver på ca. 1 cm.
- Stek osten i en tørr teflonpanne i 2 – 3 minutter på hver side.
- Følg med hele tiden – det går fort til osten blir brun.
- Har du ikke teflonpanne, steker du på vanlig måte i pannen.
- Stek også noen cherrytomater sammen med osten.
- Ringle over pesto ved servering.

Tabbouleh
- 200 g couscousgryn
- 2,5 dl vann
- 1/2 agurk, i terninger
- 2 små tomater, i terninger
- 1 liten løk
- Saften av en presset sitron
- 2 ss olivenolje
- 1 bunt hakket persille, eller bladpersille
- Noen spiseskjeer hakket mynte eller koriander
- Salt
Slik gjør du:
- Lag couscous etter anvisningen på pakken.
- Bland inn alle ingrediensene.
- Sett kaldt i kjøleskapet en stund.
- Rør rundt før servering.

Da var maten servert. Bon appétit!