Vietnamesiske vårruller med cashewsaus

En gang for mange år siden smakte jeg tofu for første gang, og etter det bestemte jeg meg: Aldri mer tofu. Jeg syntes ikke tofu smakte noe godt i det hele tatt, og hvorfor skal en spise noe en ikke liker?

Men nå er det likevel slik her i livet at en aldri skal si aldri. Er det noe jeg har lært meg opp gjennom årene, så er det at en aldri skal si aldri. For det du sa aldri til på ett tidspunkt, kan likevel bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Som med meg og tofu. Etter å ha prøvd denne oppskriften på vietnamesiske vårruller med tofu, grønnsaker og cashewsaus, tar jeg nå glatt tofu inn i varmen igjen. Tofu smaker faktisk godt!

Etter å ha laget denne retten mener jeg at jeg nå har forstått noe med tofu. Alt avhenger av hvordan en forbehandler den. Med pressing og marinering (se nedenfor) tilfører en smak, da smaker tofu altså godt!

Og etter denne litt lange innledningen vil jeg slå et slag for disse vietnamesiske vårrullene med friske grønnsaker og tofubiter, servert med tre forskjellige dippsauser. Vårrullene er friske, delikate og smaker kjempegodt!

Vietnamesiske vårruller med cashewsaus

Til 4 personer

Ingredienser

  • 100 gram tynne risnudler (kokes etter anvisningen på pakken)
  • 1 pakke med rispapir, ca. 20 stk
  • 1 pk tofu – ikke silk tofu, men firm tofu (for tilbereding, se nedenfor)
  • 8 store salatblad i tynne strimler
  • 2 dl gulrot i tynne strimler
  • 1 stor reddik i tynne strimler
  • Ferske mynteblad
  • Fersk koriander
  • 2 dl bønnespirer (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Tilbered tofuen: Tofuen skjæres i skiver og presses slik at mest mulig vann kommer ut (se fremgangsmåte nedenfor). Etter pressingen skjæres tofuen opp i passende biter. Mariner bitene i minimum 30 minutter (se oppskrift på marinade nedenfor). Ta bitene opp av marinaden og legg dem på et stekebrett. Stekes i ca. 15 minutter på 200 grader. Vend på dem underveis, og pass på at de ikke blir brent.
  2. Kok nudlene: Kokes etter anvisning på pakken. La dem avkjøle og legg dem på et fat eller i en bolle.
  3. Skjær grønnsakene: De blir penest hvis de skjæres i tynne strimler for hånd, helst så tynne som fyrstikker.
  4. Fukt rispapiret: Ha varmt, men ikke kokende, vann i en bolle. Fukt ett og ett rispapir og legg dem ved siden av hverandre på kjøkkenbenken eller et kjøkkenhåndkle.
  5. Monter vårrullene: Plasser fyllet litt nedenfor midten av hvert rispapir. Begynn med tofubitene, så litt nudler, så strimlet salat. Deretter gulrot og/eller reddik, mynte, fersk koriander og gjerne noen bønnespirer. Vend inn begge sidene av rispapiret mot fyllet, og rull det hele sammen til en vårrull. Skjær evt. hver rull i to deler.
  6. Server: Vårrullene serveres med cashewsaus, soyasaus og sweet chilisaus i små skåler.

Rispapir fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker eller i asiatiske butikker.

Saus med cashewnøtter

  • Ca. 100 gram usaltede cashewnøtter
  • 1 ss olivenolje (eller annen vegetabilsk olje)
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • 1 ss presset sitronsaft
  • 1 ss soyasaus
  • Pepper etter smak

Ha alle ingrediensene i en bolle, og kjør dem til en glatt saus med en stavmikser. Smak til med litt mer soyasaus eller presset sitron etter ønske.

Marinade til tofu

  • 2 dl soyasaus
  • 2 ss honning eller sukker
  • 1,5 fedd hvitløk, presset
  • 2 ss olje
  • 1,5 ss sitronpepper/pepper, grovmalt
  • Evt. en liten bit rød chili (hakket) og et par ss koriander – kan sløyfes

Bland alle ingrediensene i en bolle og legg tofubitene i marinaden i minst 30 minutter.

Ingredienser til vårrullene
En pakke med tofu brukes i denne retten
Tofubitene marineres i minst 30 minutter før steking. Presses først.

Legg inn en kommentar