
Har du tenkt å bake i helgen? Da vil jeg foreslå denne kaken – fransk eplekake. Her kokes først eplene møre i vann, legges i en form, og får et dekke av mandeldeig. Den ferdige kaken blir svært god, med syrlige epler i bunnen og med det søte mandellokket oppå.

FRANSK EPLEKAKE
Til 4 – 5 personer
8 syrlige epler
2 dl vann + 1 ss sukker
Mandelmasse
100 g smør eller margarin
1 1/2 dl sukker
2 eggeplommer
Saft av 1/2 presset sitron
1 dl malte uskåldede mandler
3 stivpiskede eggehviter
Slik gjør du:
Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær eplene i store båter. La båtene koke seg knapt møre (ca. 3 minutter) i vann med litt sukker. De skal ikke mose seg. La eplebåtene renne godt av, og legg dem i en smurt ildfast form.
Rør smør og sukker hvitt til mandelrøren. Rør i en eggeplomme om gangen, sitronsaften, de malte mandlene og til slutt de stivpiskede eggehvitene. Fordel mandelrøren over eplebåtene i formen.
Stekes ved 200 grader C i ca. 15–20 minutter, til kaken har fått en fin farge.
Tips: Kaken kan også lages med pærer, også hermetiske pærer fra boks.

Oppskriften kommer fra kokeboka «God mat» av Anna Bergenstrøm.