
Her kommer et forslag til en god matrett for helga; kikertboller (falafel) servert med gulrottzatziki og ovnsbakte potetbåter. Jeg lagde denne vegetarretten til middag i dag. Den smakte kjempegodt, og kan absolutt anbefales!

KIKERTBOLLER
Ca. 10 – 12 stk
- 1 gul løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, revet
- 4 dl kokte kikerter (fra boks)
- 1 ss maisenamel
- 1 ss sitronjuice (Saft fra en kvart sitron)
- 0,5 dl hakket persille
- 1 liten ts sambal oelek
- 1 ts malt spisskummen
- Kvernet pepper etter smak
- 0,5 ts salt
- 0,5 dl strøbrød
Til steking:
- 1 – 2 dl rapsolje eller soyaolje
Slik gjør du:
- Skyll kikertene godt i kaldt vann og la de renne av. Ha dem i en bolle.
- Hakk løken godt, og ha den i bollen sammen med hvitløk, krydder, persille, sitronsaft, salt og pepper.
- Kjør alt til en glatt røre med en stavmikser. Smak på røren, og tilsett eventuelt mer salt, krydder eller sitronjuice.
- Ta en god spiseskje av røren, og trill til runde boller (ca. 10 – 12 stk). Rull bollene i strøbrød og legg dem på et matpapir.
- Varm oljen i en dyp stekepanne og vent et par minutter til den er varm. (Prøv med en trepinne eller tresleiv. Det skal frese rundt trepinnen når oljen er klar til fritering).
- Ha noen få boller i pannen om gangen, og la de frese til de er brune og gjennomstekte. Snu dem underveis.
- Skru ned varmen, oljen skal ikke være for varm.
- Legg kikertbollene på et kjøkkenpapir for å renne av.
NB: Vær forsiktig når du friterer. Følg med hele tiden. Ha alltid et lokk ved siden av for å legge over hvis det er behov for det. Barn skal ikke være i nærheten.

GULROTTZATZIKI
- 4 gulrøtter av medium størrelse, revet
- 2,5 dl matlagingsyoghurt
- 2 fedd hvitløk, presset
- 2 ss lettmajones (kan sløyfes)
- 1 – 2 ss sitronsaft
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Riv gulroten grovt på rivjern.
- Bland dem i matlagingsyoghurten.
- Ha i presset hvitløk, lettmajones og sitronsaft.
- Smak til med salt og pepper.

OVNSBAKTE POTETBÅTER
- 2 – 3 poteter pr person
- 1 ss olje
- Et dryss salt
- Evt. et dryss oregano eller basilikum
- (Evt. litt presset hvitløk)
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 225 grader.
- Del potetene i båter.
- Tørk dem godt med et kjøkkenpapir.
- Ha potetene i en smurt form.
- Ringle over litt olje, og dryss på litt salt – vend litt på potetene slik at alt er dekket.
- Stek potetene i ca. 25 minutter til de er møre.

Da er maten servert, vel bekomme!