Kikertboller med ovnsstekte potetbåter og gulrottzatziki

Her kommer et forslag til en god matrett for helga; kikertboller (falafel) servert med gulrottzatziki og ovnsbakte potetbåter. Jeg lagde denne vegetarretten til middag i dag. Den smakte kjempegodt, og kan absolutt anbefales!

KIKERTBOLLER

Ca. 10 – 12 stk

  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 4 dl kokte kikerter (fra boks)
  • 1 ss maisenamel
  • 1 ss sitronjuice (Saft fra en kvart sitron)
  • 0,5 dl hakket persille
  • 1 liten ts sambal oelek
  • 1 ts malt spisskummen
  • Kvernet pepper etter smak
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 dl strøbrød

Til steking:

  • 1 – 2 dl rapsolje eller soyaolje

Slik gjør du:

  • Skyll kikertene godt i kaldt vann og la de renne av. Ha dem i en bolle.
  • Hakk løken godt, og ha den i bollen sammen med hvitløk, krydder, persille, sitronsaft, salt og pepper.
  • Kjør alt til en glatt røre med en stavmikser. Smak på røren, og tilsett eventuelt mer salt, krydder eller sitronjuice.
  • Ta en god spiseskje av røren, og trill til runde boller (ca. 10 – 12 stk). Rull bollene i strøbrød og legg dem på et matpapir.
  • Varm oljen i en dyp stekepanne og vent et par minutter til den er varm. (Prøv med en trepinne eller tresleiv. Det skal frese rundt trepinnen når oljen er klar til fritering).
  • Ha noen få boller i pannen om gangen, og la de frese til de er brune og gjennomstekte. Snu dem underveis.
  • Skru ned varmen, oljen skal ikke være for varm.
  • Legg kikertbollene på et kjøkkenpapir for å renne av.

NB: Vær forsiktig når du friterer. Følg med hele tiden. Ha alltid et lokk ved siden av for å legge over hvis det er behov for det. Barn skal ikke være i nærheten.

GULROTTZATZIKI

  • 4 gulrøtter av medium størrelse, revet
  • 2,5 dl matlagingsyoghurt
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • 2 ss lettmajones (kan sløyfes)
  • 1 – 2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Riv gulroten grovt på rivjern.
  • Bland dem i matlagingsyoghurten.
  • Ha i presset hvitløk, lettmajones og sitronsaft.
  • Smak til med salt og pepper.

OVNSBAKTE POTETBÅTER

  • 2 – 3 poteter pr person
  • 1 ss olje
  • Et dryss salt
  • Evt. et dryss oregano eller basilikum
  • (Evt. litt presset hvitløk)

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 225 grader.
  • Del potetene i båter.
  • Tørk dem godt med et kjøkkenpapir.
  • Ha potetene i en smurt form.
  • Ringle over litt olje, og dryss på litt salt – vend litt på potetene slik at alt er dekket.
  • Stek potetene i ca. 25 minutter til de er møre.

Da er maten servert, vel bekomme!

Legg inn en kommentar