Dagen for å bake grovbrød

Hverdagsbrød

I dag tidlig fant jeg ut at det var tomt for brød her, og dermed ble det brødbaking i ettermiddag. Denne gangen ble det et grovt og godt hverdagsbrød. I denne oppskriften skoldes det grove melet først, noe som gjør at brødet blir ekstra saftig. Hevetiden er ganske lang, og det bidrar også til at brødet blir godt.

Ingredienser

Bland først:

  • 2 dl grovt rugmel
  • 1 dl hele linfrø
  • 1 dl havre eller hvetekli
  • 1 dl solsikkefrø
  • 2 strøkne ts salt
  • 5 dl kokvarmt vann

Fremgangsmåte:

  1. Mål opp rugmel, linfrø, kli, solsikkefrø og salt i en bakebolle.
  2. Slå over 5 dl kokvarmt vann, og rør rundt.
  3. La det stå i 30-60 minutter.

Deretter trenger du:

  • 1/2 pk gjær
  • 2 dl lunkent vann
  • 9-10 dl hvetemel
  • 1-2 dl hvetemel i tillegg
  • 1 egg til pensling (kan sløyfes eller erstattes med melk eller vann)
  • Sesamfrø eller solsikkefrø til å strø over

Slik gjør du

  1. Rør gjæren ut i lunkent vann og bland det inn i melblandingen.
  2. Rør inn den første mengden hvetemel og arbeid deigen sammen.
  3. La deigen heve i ca. 1 time med et håndkle over.
  4. Strø 1 dl mel på bakebordet og hell over den gjærede deigen.
  5. Kna melet inn i deigen og tilsett mer mel hvis nødvendig.
  6. Form deigen til en lang, tykk rull og del den i to. Form dem til brød.
  7. La brødene etterheve i ca. 30 minutter.
  8. Pensle over med egg, melk eller vann, og strø på sesamfrø eller solsikkefrø.
  9. Stek brødene i 15 minutter på 250 grader, deretter i 20 minutter på 150 grader.

#grovbrød #godtbrød #saftiggrovbrød

Legg inn en kommentar