
Denne oppskriften har jeg hatt i en gammel kokebok i mange år, men det var først ved juletider i fjor at jeg fant ut at jeg skulle bake den for første gang. Da hadde Anine, eldste datter, bursdag, og for en gang skyld hadde jeg lyst til å bake noe annet enn den sjokoladekaken jeg vanligvis baker.
Kaken skulle vise seg å bli en knallsuksess! Faktisk ble den så godt mottatt av familien, at det ikke skulle forundre meg om den står på bordet ved neste bursdagsfeiring også.

Sjokoladeruter med appelsinsmak
Ca. 20 stykker
Ovn: 200 grader i 15 minutter (nederste rille).
Deigen:
- 100 g margarin eller smør
- 3 egg
- 2 dl sukker
- 3 dl hvetemel
- 1 stor ts bakepulver
- 2 ss kakao
- 1/2 dl saft av appelsin
Sjokoladekrem:
- 5 dl melis
- 2,5 ss kakao
- 125 g romtemperert smør
- Revet skall av en appelsin
- 1 – 2 ss saft av appelsin (eller mer om nødvendig for en luftig glasur)
Pynt:
- Strøssel eller hakkede nøtter (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Deigen:
- Sett ovnen på 200 grader.
- Smør en form (20 x 30 cm) og dekk bunnen med bakepapir.
- Smelt smøret eller margarinen, og avkjøl.
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Sikt sammen mel, bakepulver og kakao, og bland dette forsiktig inn i eggedosisen.
- Tilsett smøret og appelsinsaften i røren. (Rør forsiktig for å bevare luften i røren).
- Hell røren i formen, og stek på 200 grader på nederste rille i 15 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er gjennomstekt.
- Avkjøl kaken i formen, før du tar den ut og fjerner bakepapiret. Hvelv den på et avlangt fat.
Sjokoladekrem:
- Riv skallet av en appelsin på et rivjern. (Vask appelsinen godt først, eller bruk en økologisk appelsin).
- Rør melis og kakao inn i det romtempererte smøret.
- Bland inn det revne appelsinskallet, og evt. 1 – 2 ss appelsinsaft.
- Rør til sjokoladekremen får en kremete konsistens.
- Bre sjokoladekremen utover kaken, og del i ruter.
- Ha evt. på strøssel eller hakkede nøtter som pynt.


