
Urtehage i plantekasser og krukker
Jeg har hatt en urtehage i plantekasser og krukker i mange år, og den forandres litt for hvert år. Hvert år går noen urter ut, mens nye kommer til. Det å ha en urtehage er kjempespennende – urter har jo så mange anvendelsesmuligheter! De kan brukes til mat, te, omslag, kremer og salver, for å nevne noe. Jeg bruker urter nesten bare i matlagingen, men det hadde vært spennende å prøve dem til noe annet også!
Det er flott å kunne bruke ferske krydderurter i matlagingen hver dag. Jeg bruker friske urter i brød og pastasauser, til kryddersmør, poteter og salater. Noen ganger prøver jeg å lure dem inn i juicer og smoothies også. Urter har en stor helsekraft og er noe en bør spise mer av. De er også fulle av antioksidanter.
Urter er proppfulle av antioksidanter
Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rike på antioksidanter per gram? Oregano, for eksempel, har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl.
(Zheng, 2001, Blomhoff 2008)
Kilde: Berit Nordstrand

