Vegetarburger à la Smalhans


Denne oppskriften på vegetarburgeren til restaurant Smalhans i Oslo har jeg hatt lyst til å prøve helt siden jeg leste den i Dagens Næringsliv her for en tid tilbake. I helgen fikk jeg endelig laget burgeren, og det ble en veldig positiv overraskelse. Burgeren var kjempegod! Den er saftig, har en god sammensetning og mye smak.

Her følger oppskriften fra Dagens Næringsliv.

Vegetarburger a là Smalhans

Ingredienser (4 stk.)

  • 250 g kikerter
  • 100 g linser

Bløtlegg og kok møre etter anvisning på pakken (eller bruk ferdig kokte).

  • 30 g pinjekjerner, panneristet
  • 1 egg
  • ½ chili (ta bort frøene)
  • 1 vårløk
  • 1 neve frisk koriander, hakket
  • 1 fedd hvitløk
  • Spisskummen*
  • Salt og pepper*
  • Maisenna
  • Pankomel

* Jeg brukte to små ts spisskummen, en liten ts salt, og en liten ss maisenna.

Slik gjør du:

  1. Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander.
  2. Kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin (eller bruk stavmikser) sammen med pinjekjerner, egg og erter/linser.
  3. Tilsett maisenna til du kan forme burgere.
  4. Smak til massen med spisskummen, salt og pepper.
  5. La hvile i minst en time.
  6. Panér burgerne med pankomel og stek dem i olje til de er gjennomvarme.
  7. Server med gode burgerbrød, tzatziki, chilimajones, salat og tomatskiver.

Jeg valgte tomat, grønnkål og løk som tilbehør.
Og aioli – hvitløksmajones.
Oppskriften på disse nærmest perfekte hamburgerbrødene finner du nedenfor. Oppskriften kommer fra Døgnvill.
Ingrediensene til burgerne.
Ikke noe hokus pokus med pankomel. Det er japanske brødsmuler som gir en mer crispy overflate enn vanlig griljermel. Fås kjøpt på innvandrerbutikker, men griljermel kan også brukes.
Mmm, ferdig stekte burgere.
Da er burgeren servert! Vel bekomme!

Tips til variasjon:

Jeg la til saften av en kvart sitron i røren og stekte burgerne litt annerledes enn det som står i oppskriften. I stedet for å fritere, stekte jeg dem ca. 15 minutter på en stekeplate i ovnen først. Deretter avkjølte jeg dem, penslet med egg, og strødde over panko. Til slutt ble burgerne stekt i rapsolje i stekepannen på vanlig måte.

Hamburgerbrød (Oppskrift fra Døgnvill)

Ingredienser (ca. 10 brød)

  • 2 dl lunkent vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss smør
  • 1 stort egg
  • 8 dl hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ss smeltet smør for pensling

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Ta smøret ut av kjøleskapet slik at det har romtemperatur før du begynner. Pisk det godt sammen med sukkeret.
  3. Varm opp vannet til fingertemperatur (lunkent). Ha i tørrgjæren og rør til den er helt oppløst.
  4. Ha mel og de andre ingrediensene i en mikser med eltekrok. Kjør til du har en smidig deig.
  5. Dekk bollen med et klede og sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time, til dobbel størrelse.
  6. Ta deigen ut av bollen og slå den flat. Del opp i ca. 10 biter og form runde boller.
  7. Legg bakepapir på en langpanne. Plasser bollene litt fra hverandre og trykk dem flate til ca. 1 fingerbredd tykkelse. Dekk med klede og etterhev.
  8. Når bollene har hevet til dobbel størrelse, pensle dem lett med smør.
  9. Stek midt i ovnen på 190 grader i 12–14 minutter.
  10. Ta ut, pensle en siste gang med smør og la dem kjølne.

Bedre hamburgerbrød skal du lete lenge etter!

Legg inn en kommentar