Rugbrød i langpanne – enkelt og godt

Dette er et godt og lettlaget brød som det passer fint å servere som tilbehør til supper og gryter, eller bare som vanlig frokostbrød. Brødet blir bare enda bedre av en tur i fryseren, og så varmet opp i stekeovnen.
Rugbrød laget i langpanne
16 biter
Ingredienser:
- 1/2 pk gjær (eller en pose tørrgjær)
- 5 dl melk
- 1 ss honning
- 2 små ts salt
- 1 dl solsikkefrø
- 8 dl hvetemel
- 4 dl fin sammalt rug
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 225 grader.
- Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til fingervarmt (37°).
- Rør ut gjæren i litt av melken til den har løst seg opp, og tilsett deretter resten av melken, honning, salt, solsikkefrø, sammalt rug og nesten alt hvetemelet. Spar litt hvetemel til utbakingen.
- Kna deigen godt sammen til den slipper kantene. La deigen heve tildekket til dobbelt volum, ca. 40 minutter.
- Kle en langpanne (30 x 40 cm) med bakepapir.
- Ta deigen ut av bollen, kna den, og kjevle den ut til en stor leiv som du legger i langpannen.
- Skjær leiven i firkanter, 16 ruter (bruk gjerne en pizzakutter).
- La deigen deretter heve over varme (for eksempel over en bolle med kokende vann) i ytterligere 30 minutter.
- Stek brødet på nederste rille på 225 grader i 15 minutter.
- Avkjøl på rist.

