
Her kommer forslag til en grei vegetarrett på en kjøttfri mandag. Indisk linsemos er lettlaget og næringsrik. Linsene er kraftig krydret med nellik, kardemomme, kanel, løk, hvitløk, chili og ingefær. Også andre krydder kan brukes.
I India kalles matretter av linser og belgfrukter for Dhal. Dhal er et grunnæringsmiddel i India. Det kan serveres som hovedrett, som for eksempel Dal Bhat, eller som siderett.
Krydret indisk linsemos
Ingredienser
- 1 ss olje
- 6 hele nellik
- 6 hele kardemommekapsler
- 1 kanelstang
- 1 løk, finhakket
- 2 1/2 cm frisk revet ingefær
- 1 grønn chili, finhakket (uten frø)
- 1–3 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts garam masala
- 250 g godt skylte røde linser
- Ca. 3 ss presset sitron
- Salt
- Vann til linsene (se beskrivelse under)
Slik gjør du:
- Varm oljen i en tykkbunnet kjele.
- Tell krydderne og ha nellik, kardemomme og kanel i kjelen med olje. La krydderne frese litt.
- Tilsett løk, hvitløk, ingefær, chili og garam masala. La det surre noen minutter mens du rører.
- Skyll linsene godt i et dørslag og ha dem i kjelen. Tilsett vann til det står over linsene, ca. 5 dl eller litt mer.
- Kok opp og demp varmen. Legg på lokk, og la retten småkoke til linsene er møre og har begynt å mose seg – ca. 15 til 20 minutter.
- Følg med underveis, rør godt så det ikke svir seg i bunnen, og tilsett mer vann om nødvendig. Jeg brukte ca. 2 dl ekstra vann.
- Fjern de hele krydderne før servering.
Serveres med chapati, fullkornsris og en frisk salat.

