Vegetarisk chili servert med blomkålris

Det er mandag, og her kommer forslag til en god og næringsrik middag uten kjøtt – Vegetarisk chili servert med blomkålris.

Chili – eller chili con carne – som orginalversjonen egentlig heter, er en gryterett som har sine aner i Sør- Amerika. Gryteretten er sterkt krydret og aromatisk, og inneholder vanligvis kjøtt, chilipepper, tomater, løk, bønner, eller andre ingredienser. Matretten blir regnet som tex- mex.

Men her kommer en vegetarvariant av retten. Vegetarchilien er laget med kjøtterstatningen Quorn. Quorn er basert på mykoprotein, – et næringsrikt medlem av soppfamilien.

Quorn er et vegetarisk kjøttalternativ som jeg har blitt veldig begeistret for. Den ligner på kjøtt i type og har et høyt proteininnhold. Quorn kan fint erstatte kjøttet i mange tradisjonelle kjøttretter, som pai, pizza, bolognese, karri eller chili for å nevne noen.

Vegetarisk chili servert med blomkålris

Ingredienser

1 pakke Quornfarse

2 ss olivenolje (eller smør)

1 medium løk, hakket

1 rød chili, hakket

2 fedd hvitløk, revet

En halv rød paprika, hakket

2 ts paprika

1 ts kummin

1 ts koriander

1 ts chilipulver

1 ts oregano

1/2 ts fenikkelfrø eller 1/4 ts anisfrø (kan sløyfes)

1 boks med tomater 400 g (gjerne hakket)

3 dl grønnsaksbuljong

1 boks med kokte kidneybønner, avrent. (240 g vekt for bønnene)

Salt og pepper

2 ss revet koriander til å strø over

Litt revet ost.

Blomkålris:

1 stk blomkål

½ stk sitron

1 stk hvitløksfedd

½ ts salt

½ ts pepper

2 ss

Smør

Slik gjør du:

Varm oljen i en stor panne, og stek løk og chili i noen minutter til det er blankt.Tilsett hvitløk og paprika og stek videre et par minutter. Deretter has krydderblandingen i . La alt surre et par minutter under kontinuerlig omrøring.

Rør inn tomater, tomatpure og grønnsaksbuljongen, og la alt koke opp. Reduser varmen og la alt småputre under lokk 10 – 15 minutter. Rør om av og til.

Tilsett Quorn og bønner, rør godt. La det småputre en stund til, ca 5 – 8 minutter.

Imens lager du blomkålrisen.

Riv blomkålen på et rivjern og press over sitronsaft. Smelt smør i en stekepanne. Krydre blomkålen med salt og pepper, finhakk og ha i hvitløk. Fres alt på middels sterk varme i ca. 2 minutter.

Strø over ost og koriander til slutt.

Næringsinnhold i chilien:

19 g protein pr person

16 g karbohydrater

11 g fett

260 kcal

Næringsinnhold i blomkålrisen:

2,5 g protein

2, 25 g karbohydrater

7,5 g fett

94, 5 kcal

Legg inn en kommentar