Denne oppskriften på god, gammeldags Chili con carne kommer fra Jamie Oliver. Du finner oppskriften nederst i blogginnlegget.

Chili con carne er en kjempegod rett, full av gode og sterke smaker. Den skal koke lenge slik at smakene får tid til å utvikle seg. Jeg anbefaler å servere den med avokado i skiver eller guacamole, frisk koriander, tortillachips og crème fraîche eller rømme – det gjør smaksopplevelsen enda bedre.

Chili er også en fin måte å få i seg bønner på. Helsedirektoratet anbefaler at vi inkluderer belgvekster, som bønner og linser, i kostholdet minst én gang i uken – enten som middag eller som tilbehør.

Fint alternativ til pizza og taco

Chili con carne er et fint alternativ til pizza eller taco på fredagskvelden.
Retten er visstnok tex-mex – mat som oppsto i grenselandet mellom Mexico og USA på 1800-tallet, blant annet som en del av cowboykulturen. Retten har siden spredd seg til hele verden.

I 1977 ble Chili con carne utnevnt til offisiell delstatsrett i Texas.

Retten er også enkel å lage til mange – da er det bare å doble oppskriften. Den egner seg også godt til frysing.

Chili sin carne – veldig bra vegetarvariant

I denne oppskriften er det brukt kjøttdeig, men retten blir også veldig god uten kjøtt. Da kalles den chili sin carne.

Vegetarchili med søtpotet og quinoa

Chili vegetar

Vegetarisk chili servert med blomkålris

Oppskrift Guacamole (den ligger litt ned i blogginnlegget)

Klassisk Chili con carne

Til 6 personer.

Ingredienser


60 ml olivenolje

2 middels store løk (finhakket)

2 fedd hvitløk (finhakket)

2 middels store gulrøtter (finhakket)

2 stilker selleri (finhakket)

2 røde paprika (renset for kjerner og frø, grovhakket)

1 toppet teskje chilipulver,

1 toppet teskje malt spisskummen

1 toppet teskje malt kanel

havsalt

nykvernet svart pepper

1 boks (425 g) kikerter (skylt og avrent)

1 boks (425 g) røde kidneybønner (skylt og avrent),

2 bokser (395 g hver) hakkede tomater,

455 g kjøttdeig av god kvalitet (kan reduseres til 400g)

10 g frisk koriander (hele kvister)

2 ss balsamicoeddik.

Slik gjør du

1

Sett en stor kjele på middels høy varme og tilsett olivenoljen. Når oljen er varm, ha i løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og paprika. Rør, og tilsett chilipulver, spisskummen, kanel og en god klype salt og pepper. Rør hvert 30. sekund i omtrent 7 minutter, til grønnsakene er myke og lett gyldne.

2

Tilsett kikerter, kidneybønner, hakkede tomater og kjøttdeig. Rør for å dele opp kjøttet. Fyll en av tomatboksene med vann og hell dette i gryten. Grovhakk korianderbladene og sett dem i kjøleskapet til senere. Finhakk korianderstilkene og tilsett dem i gryten. Ha i balsamicoeddik og smak til med salt og pepper.

3

Kok opp, og senk deretter varmen til lav. La småkoke, delvis under lokk, i omtrent 1 time, og rør av og til for å unngå at det brenner seg fast. Ha retten over i en oppvarmet serveringsbolle eller porsjonsskåler, og pynt med korianderblader. Server med ønsket tilbehør.

Serveringstips:

Server gjerne med basmatiris, grovt brød, bakte poteter eller couscous. Passer godt med yoghurt, guacamole, tortillachips og limebåter som tilbehør.

Kommentar til oppskriften. I denne retten er ikke kjøttdeigen brunet først. Du må gjerne gjøre det hvis du liker det best. Tilsett litt mer chilipulver om du vil ha retten sterkere.

Picture of Bodil

Bodil

Hei, og velkommen til min blogg! Her skriver jeg om smått og stort, det som opptar meg og som skaper engasjement. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vil!

Lyst til å dele dette innlegget?

Legg inn en kommentar