
For noen uker siden fylte Cathinka, yngste datter, 18 år, og forrige lørdag var dagen da hun feiret bursdagen sin – litt på etterskudd. Hun ønsket seg tapas som servering i selskapet, helst i form av fingermat – slik mat som man kan ta i hånden og som gjør at serveringen blir enkel. Hun bestemte selv hvilke tapas hun ville ha, og jeg laget dem. Disse var ikke så veldig tidkrevende å lage, det gikk egentlig ganske raskt – og da laget jeg mengder til et bursdagsselskap for 20 personer. Nedenfor bildene finner du oppskriftene, men her er de beregnet til 4 personer. Selskapet ble forresten veldig vellykket, og det hadde Hawaii og samba som tema.
Tapasmeny
- Spekeskinke med melon
- Lefseruller
- Kyllingspyd Satay
- Pølser med bacon
- Potetbåter med aioli
- Grønn salat
- Couscoussalat
- Ost i terninger
Oppskrifter
Kylling Satay – Kyllingspyd
- 1/2 løk, finhakket
- 1 ss soyasaus
- 1 presset fedd hvitløk
- 1 ts revet ingefær (eller tørket)
- 1 ts sukker
- 2 ss olje
- 1/4 ts pepper
- 2 kyllingfileter (blir 4 spyd) i biter
Slik gjør du
- Bland ingrediensene til marinaden.
- Tre kyllingbiter på spiddene.
- Legg spiddene i en pose og øs marinaden over.
- La dem ligge en stund – så lenge du har tid.
- Legg dem på stekebrett.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Stek i 10 minutter på hver side, dvs. snu dem underveis.

Ovnsstekte potetbåter
Oppskriften finner du her. Serveres med aioli – ferdigkjøpt.

Pølsebiter med bacon
- 8 skiver bacon, delt i to
- 2 ss honning
- 1 1/2 ss fennikel (eller annet krydder etter ønske)
- 1 pakke pølser
Slik gjør du
- Sett ovnen på 200 grader.
- Del opp pølsene i passende biter.
- Varm honningen litt i mikroen slik at den blir flytende.
- Pensle et tynt lag med honning på baconskivene og strø på krydder.
- Rull hver pølse inn i baconskivene, og tre gjennom en tannstikker eller et delt grillspyd.
- Legg alt på en stekeplate med bakepapir.
- Stek i ovnen i 25 minutter til baconet er sprøtt.

Blandet grønn salat
- 1 hode isbergsalat
- 1 agurk
- 2 grønne paprika
- 100 g fetaost
- 1 pakke pinjekjerner
- 2 ss balsamicoeddik
- 2 ss olivenolje
- Salt og pepper
Couscoussalat
- 1 pakke couscous (gul type)
- 1 rød løk
- 1 hvitløksfedd
- 10-12 cherrytomater
- 1 neve ruccola (kan sløyfes)
- 2 ss olivenolje
- Salt og pepper
Slik gjør du
- Kok couscousen etter anvisning på pakken.
- Rens og skjær løk og hvitløk i biter.
- Del tomatene i fire.
- Bland løk og tomater sammen med olivenoljen.
- Ha i couscousen og bland alt godt sammen.
- Smak til med salt og pepper.

Lefseruller
- 2 pk kremost (1 naturell og 1 med urter, fra Tine)
- 1 fedd hvitløk
- 2 ts tørket oregano
- 2 ss finhakket soltørket tomat (kan sløyfes)
- Saften av 1/2 sitron
- Salt og pepper
- 1 pk Ola-lefser
Slik gjør du
- Rør sammen hvitløk, urter og soltørket tomat i kremosten.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Smør kremosten på lefsene.
- Legg utover hele lefsen etter smak:
- Spekeskinke (1 pakke)
- Skiver av røkelaks (1 pakke)

Spekeskinke og melon
- 2 pakker spekeskinke
- 1 honningmelon
Slik gjør du
- Skjær melonen i tynne båter.
- Snurr spekeskinke rundt og legg på fat.

